تهران، شهرک صنعتی خاوران، سایت نواوران، بوستان حافظ، پلاک ۲۳۶

مقایسه ورق فومیزه و ورق MDF

مقایسه ورق فومیزه و ورق MDF

ام دی‌ اف یک محصول از ترکیب خرده چوب و رزین فنل فرمالدئید است. این ترکیب بر اثر گرما و فشار به یک ساختار فشرده‌ تبدیل می‌شود. ولی بیش از 90 درصد از ورق‌ های فومیزه پی‌وی‌سی  از کربنات تشکیل شده که جزء باقیمانده و افزودنی‌های PVC است.

ورق فومیزه پی‌وی‌سی

عبارت PVC مخفف لغات “Poly Vinyl Chloride” است. این ورق از نوعی پلاستیک که از محصولات پتروشیمی است، تولید می‌شود. البته به این ورق‌ مواد افزودنی مثل ترموپلاستیک نیز اضافه شده که توسط اکستروژن و دستگاه اکسترودر ساخته شده است. این پلاستیک در قرن نوزده میلادی کشف شد و سپس به تولید انبوه رسید. در سال‌های اخیر این ترکیب جایگزین مواد اولیه سنتی ساختمانی مثل چوب، سیمان و سفال شده است. 

 

هر اندازه که میزان فشردگی این محصول بیشتر باشد، کیفیت بالاتری را ارائه خواهد داد. معمولا این ورق‌ها به شکل صفحات مات و با چگالی یکنواخت در سرتاسر ورق ساخته می‌شوند. همچنین این صفحات امکان پوشش دهی به وسیله فیلم‌های مختلف را دارند که می‌توان آن را با رنگ‌های متنوع و طرح‌های سه بعدی تولید کرد. به شکل کلی، یک ورق پی‌وی‌سی نوعی پلاستیک فشرده بوده که خصوصیاتی مانند ضد آب و ضد خش بودن را درون خود جای داده است.

این ورق در مقایسه با صفحات چوبی و مصنوعات آن مزایای فراوانی دارد. از این مزایا می‌توان به وزن پایین، انعطاف‌پذیری بالا، ضد حرارت و خود خاموش شوندگی را نام برد. البته می‌توان به ویژگی‌های دیگری مثل‌ ضد اسید بودن و مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی نیز اشاره نمود.

قابلیت های ورق فومیزه

این‌گونه ورق‌ها قابلیت‌هایی مانند روکش‌دار شدن و قابلیت پرینت رنگی نیز دارند. همچنین روی این ورق می‌توان بدون ظهور ترک یا شکاف، قابلیت‌های زیر را  اجرا کرد:

  • حکاکی
  • برجسته‌سازی
  • میخ‌زنی
  • پیچ‌خوری
  • اره‌کاری 
  • چسباندن
  • بندکشی
  • فرم‌دهی

ورق MDF

به احتمال زیاد شما با محصولات دکوراسیونی ساخته شده از ام‌دی‌اف آشنایی دارید. این محصولات از ورق‌هایی با مغزیِ ام‌دی‌اف و یک روکش ملامینه تولید می‌شوند. عبارت MDF مخفف ترکیب “Medium Density Fiberboard”  است که مفهوم آن فیبر با چگالی متوسط است. این ورق یک فرآورده چوبی به حساب می‌آید که در وسایلی مثل سرویس خواب، کابینت و دکوراسیون کاربرد دارد. 

این نوع ورق با هر تراکمی که از فیبر چوبی ساخته ‌شود، در واقع ترکیبی از تکه‌های چوب نرم و چوب سخت است. به این ترکیب رزین و موم با درصدی خاص اضافه شده که بر اثر گرما به هم فشرده ‌شوند تا یک تخته فیبر بدست آید.

یک ورق  MDF در مقایسه با چوب طبیعی، ساختاری یکنواخت دارد و گره و رگه در آن قابل مشاهده نیست. از لحاظ کاربرد، این ورق قابلیت سوراخ‌کاری، پرداخت کردن، برش، چسب‌کاری، رنگ‌ شدن، پیچ شدن و روکش شدن را دارد.

ویژگی های ورق MDF

ورق‌ ام‌دی‌اف دارای ویژگی‌های مشابه چوب است که با قیمتی ارزان، در دسترس همگان است. از آن‌جا که این صفحه سطحی صاف دارد، می‌توان آن‌ را با روکش‌های چوبی، غیر چوبی و رنگ و طرح‌های مختلف پوشاند. البته این صفحات را می‌توان در تولید قفسه، کمد، کابینت و لوازم چوبی مورد استفاده در صنعت دکوراسیون نیز به‌کار برد.

فرم‌پذیری این ورق راحت‌تر از شکل دادن به ورق‌های چوبی است. یک صفحه ام‌دی‌اف ابزار پذیری خوبی دارد اما اگر آسیب ببیند یا بشکند، ترمیم آن دشوار خواهد بود.

مقایسه ورق فومیزه PVC و ورق  MDF

ورق‌ فومیزه پی‌وی‌سی به علت حباب‌های تعبیه شده در آن، از ورق‌های ام‌دی‌اف سبک‌تر هستند. یعنی نخستین تفاوت این دو ورق، وزن آن‌ها است. یک متر مربع ورق 16 میلی‌متری ام‌دی‌اف حدود 0.9 کیلوگرم وزن دارد اما همین متراژ از ورق پی‌وی‌سی وزنی معادل 0.4 تا 0.6 کیلوگرم دارد.

رها شدن گاز حاصل از تجزیه رزین فنل فرم آلدئید در ورق ام‌دی‌اف، باعث می‌شود تا استادکاران به دنبال جایگزینی برای آن باشند. همچنین حساسیت به رطوبت و مقاومت پایین در مقابل حمله حشرات، سبب شده تا ورق‌های پی‌وی‌سی به‌ شکل دائم جایگزین صفحات ام‌دی‌اف شوند.

امکان بازیافت و بازگشت به چرخه تولید

یکی دیگر از تفاوت‌های مهم این دو نوع ورق، امکان بازگشت آن‌ها به چرخه تولید است. یک ورق MDF  به علت گرما پذیری پایین رزین فنل فرمالدئید، امکان بازیافت یا بازگشت به تولید را ندارد. همچنین تجزیه‌پذیری این صفحات در طبیعت نیز زمان‌بر است و می‌تواند مواد سمی را وارد طبیعت ‌کند.

این مورد در حالی است که صفخات‌ پی‌وی‌سی فومیزه، با وجود عدم امکان تجزیه‌ در طبیعت، قابلیت بازیافت هستند. زیرا امکان تولید مجدد آن‌‌ها وجود دارد. این ویژگی سبب می‌شود که تأثیر آن‌ها بر طبیعت کمتر از MDF  باشد. به همین دلیل این ورق را می‌توان به عنوان یک محصول بی ضرر برای محیط زیست شناخت. در همین راستا امروزه کاربرد ورق MDF در سایر کشورها، به علت قوانین زیست محیطی محدود شده ‌است.

قیمت کدام ورقه به صرفه تر است؟

یکی از مسائل مهم در تصمیم مشتریان برای خرید، قیمت محصول است. قیمت یک ورق پی‌وی‌سی کمی بیشتر از صفحات ام‌دی‌اف است. چرا که در صورت استفاده از ام‌دی‌اف در طولانی مدت، شاهد خرابی در یونیت کابینت زیر سینک و کابین ‌روشویی خواهیم بود. ولی این نقطه ضعف در مورد ورق پی‌وی‌سی صدق نمی‌کند. به عبارت دیگر این تفاوت قیمت در دراز مدت قابل چشم‌پوشی بوده و در اغلب مواقع، استفاده از ورق پی‌وی‌سی را مقرون به‌صرفه کرده است.

کاربردهای ورق PVC

یکی از مهم‌ترین مزایای استفاده از ورق PVC، مقاومت آن در برابر رطوبت و خوردگی است. امروزه استفاده از ورق‌های فومیزه برای طراحی و ساخت کابینت آشپزخانه، شیوه‌ای نوین است که در بازار از آن بسیار استقبال شده است. همان‌گونه که در بالا عنوان شد، این ورق نوعی پلیمر بوده که در ساخت‌وساز، فراوان مورد استفاده قرار می‌گیرد. اغلب این ورق‌ها با ضخامت‌های مختلف در دو نوع هایگلاس و مات در بازار وجود دارند. 

یک ورق‌ پی‌وی‌سی به دلیل مقاومت بالا در برابر میکروب و آلودگی، طول عمر زیادی دارد. از سوی دیگر می‌توان از خاصیت عایق دما و صدا بودن این ورق نیز در هر محیط‌ بهره‌مند شد. اگر چه هر دو ورق MDF و فومیزه PVC در مقابل آتش مقاوم نیستند، ولی ورق‌های فومیزه خصوصیت خود خاموش شوندگی دارند. یعنی با حذف عامل آتش‌زا‌، خودبه‌خود خاموش خواهد شد. همچنین ورق‌های فومیزه  به علت وزن پایین خود، برای ساخت شلف‌های دیواری و انواع ماکت مناسب هستند.

در کل بیشتر استفاده این صفحات در ساخت کابینت آشپزخانه، حمام، سرویس بهداشتی و استخرهای تفریحی است. کابینت‌ها با این صفحات با طیف رنگی وسیعی تولید می‌شوند و می‌توان آن‌ها را با توجه به دکوراسیون محل مورد نظر انتخاب کرد.

مهم‌ترین مزایای استفاده از این ورق‌ها

  • تنوع رنگ بالا
  • وزن پایین
  • تعمیر، ترمیم و نگه‌داری آسان
  • مقاوم در برابر گرما
  • عایق رطوبت
  • نصب آسان 
  • مقاومت در برابر خوردگی و پوسیدگی
  • عمر بالاتر از ام‌دی‌اف
  • ضد خط و خش
انواع ورق فومیزه پی‌وی‌سی

ورق پی‌وی‌سی یا فومیزه یکی از فرآورده‌های حاصل شده از نفت است. این ورق‌ها به شکل تک لایه یا خام  هستند که بدون پوشش و روکش با چهار درجه کیفی عرضه می‌شوند. ورق‌های خام با توجه به ضخامت خود، کاربردهای مختلفی دارند. یک ورق فومیزه یونیفوم با 11 ضخامت‌ مختلف مانند ورق فومیزه پی‌وی‌سی 3 میلی‌متری، فومیزه 6 ، 7 و 8 میلی‌متری ارائه می‌شود. همچنین ورق فومیزه 10، 11، 12، 15 و 16 میلی‌متری، ورق 18 و 22 میلی‌متری نیز  با ابعاد 1220*2800 و 1220*2440 میلی‌متری عرضه می‌شوند.

تنوع ورق فومیزه پی‌وی‌سی

در کشور ما، تکنولوژی‌های مختلفی برای تولید یک ورق پی‌وی‌سی به کار گرفته می‌شود. این تکنولوژی ‌باتوجه به نوع فرآیند تولید، کیفیت محصول نهایی و منابع موجود، کمی تفاوت دارند. این ورق‌ها قابلیت روکش‌ شدن، چاپ و رنگ‌پذیری بالایی دارند. یعنی به سادگی می‌توان با رنگ‌های پلی‌اورتان، خودرویی و روغنی، ترکیب دلخواه خود را به دست آورد. همچنین یک ورق‌ فومیزه را می‌توان با مواد اولیه با رنگ دلخواه، از ابتدا به شکل رنگی تولید نمود. در این حالت مغز و سطح این ورق هر دو به یک رنگ درمی‌آیند.

از سوی دیگر ورق پی‌وی‌سی خام رنگی یا ساده، تحت فشار و گرما قابلیت طرح‌دار شدن را دارند. این طرح‌ها به شکل برجسته با اشکال و طرح‌های سه بعدی نیز قابل تولید هستند. همچنین این ورق با جذابیت و زیبایی خود، به شکل گسترده‌ در دکوراسیون‌های داخلی کاربرد فراوانی دارند.

ورق‌های فومیزه روکش‌دار نیز به دلیل داشتن تنوع بی‌نظیر در روکش‌ها، طرح و رنگ‌های خارق‌العاده‌ای دارند. این تنوع روکش‌های فانتزی، هایگلاس، مات، طرح چوب، سنگ، روکش‌های دارای تکسچر پارچه‌ای، بتنی و پتینه را دربر می‌گیرد.

سخن پایانی

اگر بین ورق‌های پی‌وی‌سی و ام‌دی‌اف یک مقایسه کلی داشته باشیم، می‌گوییم که ورق پی‌وی‌سی از ام‌دی‌اف مزایای بیشتری دارد. چراکه طول عمر بالای این ورق و دوام بالای آن در برابر حرارت، رطوبت، ضربه، خش و مواد اسیدی، سبب شده مشتریان بیشتری از آن استقبال کنند. همچنین به هیچ عنوان نمی‌توان منکر زیبایی منحصربه‌فرد ورق پی‌وی‌سی شد. 

درصورتی‌که با مطالعه موارد بالا به فکر تهیه ورق فومیزه افتاده‌اید، ما در آسپن چوب پذیرای شما عزیزان هستیم. ما برای نخستین بار در ایران با تکیه بر تجربه، پرسنل مجرب و استفاده از دستگاهای روز دنیا، ورق‌های PVC را روکش فومیزه کرده‌ایم.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *